preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
O imenu škole
Tko je Fran Bošnjaković?

 Rođen je 12. 01. 1902. godine u Zagrebu. Studirao je u Zagrebu i Dresdenu, gdje je diplomirao 1925. god. kao inženjer strojarstva. Godine 1926. i 1927. asistent je u Strojarskom laboratoriju Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Od 1928. do 1933. znanstveni je suradnik u Strojarskom laboratoriju Visoke tehničke škole u Dresdenu. Na ovoj Visokoj školi 1928. god. promoviran je u doktora tehničkih znanosti, a 1931. god. habilitirao se za privatnog docenta.


Godine 1933.   izvanredni je profesor termodinamike na Tehničkom fakultetu  u  Beogradu, a 1936. na Tehničkom  fakultetu u  Zagrebu, gdje je 1937. godine imenovan za redovnog profesora za predmete Nauka o toplini, Kompresori i rashladni strojevi, Teorija parnih strojeva, te Termodinamika i termotehnika.

Godine 1953. pozvan je i izabran za redovnog profesora i direktora Wärmetechnisches Institut-a na Tehničkoj visokoj školi u Braunschweigu. Godine 1961. na Tehničkoj školi u Stuttgartu, izabran je za predstojnika katedre i instituta na odjelu «Thermodynamik der Flugtriebwerke».


Istraživanja i znanstveni rad prof. Bošnjakovića protežu se preko cijelog područja termodinamike. No, treba istaći njegove radove o problemima eksergije, pojava isparavanja, izmjene topline i tvari, binarnih sistema, ishlapljivanja, izgaranja i rasplinjavanja, plinske plazme kod visokih temperatura. Veliki broj znanstvenih rasprava i članaka objavljenih u domaćim, a pretežno stranim časopisima, te šest knjiga  jasno ocrtavaju vrijednost i obimnost rada ovog našeg znanstvenika svjetskog formata.preskoči na navigaciju